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Oil seals

Extra Virgin Olive Oils

 of “single-variety”

AGRUMATO® is not only a producer of Citrus Extra Virgin Olive Oils but is also a producer of pure and sought-after“single-vein” EVOs.

The ancestral love for theExtra Virgin Olive Oil, took us on a journey starting from the Lands of Abruzzo, has led us over time, to search for forgotten Oils and Cultivars, from which our products are born, which encapsulate the uniqueness, peculiarities and the culture of the territories from which they originated.

olives AGRUMATO

We, the Ricci family, create pleasure for the palate, pursuing quality without compromise and leaving nothing to chance.
In fact, it is our desire to satisfy all those who are looking for a specific standard of quality and taste.

From the AGRUMATO® brand you can find EVO Aprutium and Torculum in 500ml format and EVO Getsemani in 200ml format.

olives AGRUMATO

OUR SINGLE-VARIETY

*Click on the bottle for specifics.

APRUTIUM®

- OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA APRUTIUM E’ UN BLEND Da VARIEta` diverse -

APRUTIUM è` il nome latino dell'Abruzzo.

Monti e mare. Fra di loro, terre fertili e assolate con un clima ideale per la coltivazione dell’Olivo.
In questa Regione ricca di oliveti, sono presenti molte cultivar di ulivo autoctone che caratterizzano in maniera tipica ed inequivocabile
gli Oli Extra Vergine che ne derivano.

Tra le più importanti la Gentile di Chieti, la Crognalegna, la Dritta, il Cucco, l’Olivastro Frentano, l’Intosso, il Nebbio, la Caprina.
Ognuna con caratteristiche specifiche che nella loro mescolanza danno origine ad oli di straordinaria fragranza ed equilibrio.

L’Olio Extra Vergine APRUTIUM dal colore verde pallido con sfumature dorate, ha un gusto fruttato, con profumo intenso di oliva, dolce ed armonico molto apprezzato per la sua molteplicità d’utilizzo. E’ infatti un ottimo condimento sia su carni che su pesci.
Molto gustoso sulle verdure crude o cotte, nei sughi, nelle zuppe di legumi.

getsemani®

- OLIO EXTRA VERGINE DI VARIETA` OLIVASTRO -

L'olio Extra Vergine di Oliva GETSEMANI e` il piu` prezioso dei monovarietali della linea "Grand Cru MOnolivaggio" della famiglia ricci.

Esso trae origine dalla cultivar Olivastro, che rappresenta l’elemento di congiunzione con l’Oleaster, la pianta selvatica originaria indigena sulle coste del Mediterraneo.
L’Olivastro dal quale si sono poi evolute tutte le altre varietà oggi esistenti, rappresenta quindi l’ulivo per antonomasia.

In Abruzzo gli Olivastri rari e pluricentenari, danno ormai pochi frutti, piccoli, difficili da raccogliere anche a causa della grandezza delle piante.
La produttività in olio dell’Olivastro e` molto bassa.

Il colore è giallo con sfumature verdi, velato. Il profumo fruttato, intensissimo di oliva, fragrante.Il sapore netto, persistente di oliva con sentori di mandorla dolce ed erbe. L’Olio Extra Vergine GETSEMANI è un condimento in grado di esaltare qualsiasi pietanza conferendo loro una nota di freschezza e di sapore inimitabili


TORCULUM®

- olio extra vergine di oliva varietà` GENTILE -

L'OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA TORCULUM E` UN MONOVARIETALE DELLA LINEA
“GRAND CRU MONOLIVAGGIO” DELLA FAMIGLIA RICCI.

L' evo “TORCULUM” PRENDE IL PROPRIO NOME DA UNA PAROLA LATINA CHE SIGNIFICA “TORCHIO

… perche` idealmente collegarsi all’antica tradizione molitoria che prevede l’utilizzo di un torchio per l’estrazione dell’olio dalla pasta di olive.
Prodotto con olive della varietà “Gentile” di Chieti”, raccolte quando sono appena invaiate (verdi con leggera pigmentazione bruna) si ottiene un olio EVO dalle caratteristiche organolettiche ben definite.

Forte e Gentile” come la Terra d’Abruzzo da cui ha orgine, l’olio ottenuto con questa pregiatissima cultivar, ha un carattere molto versatile tale da farne un condimento pressoché universale.

Il colore verde dell’olio mosto assume dopo qualche tempo riflessi dorati. Il profumo armónico fruttato di oliva, si presenta rotondo con sentori erbacei e leggere sfumature di mela.

Ideale per chi gradisca sulle pietanze una presenza morbida di questo condimento, è perfetto sulle insalate dove si esalta con le verdure fresche, sui piatti di pesce dove sa essere presente con discrezione, sulle carni, soprattutto bianche, dove sa rispettare i sapori più delicati, sui sughi freschi, conservando il suo aroma di oliva verde.

APRUTIUM®

- APRUTIUM EXTRA VIRGIN OLIVE OIL IS A BLEND OF VARIOUS NATIVE CULTIVARS OF ABRUZZO -

APRUTIUM is the Latin name forAbruzzo.

Mountains and sea. Among them, fertile and sunny lands with an ideal climate for the cultivation of the Olive tree.
In this region rich in olive groves, there are many native olive cultivars that characterize in a typical and unequivocal way
the Extra Virgin Oils derived from them.

Among the most important are the Gentile di Chieti, the Crognalegna, the Dritta, the Cucco, theOlivastro Frentano, theIntosso, the Nebbio and the Caprina.
Each with specific characteristics that in their mixture give rise to oils of extraordinary fragrance and balance.

APRUTIUM Extra Virgin Olive Oil is pale green in colour with golden hues. It has a fruity taste, with an intense aroma of olives, sweet and harmonious and is much appreciated for its wide range of uses. In fact, it is an excellent condiment for both meat and fish.
Very tasty on raw or cooked vegetables, in sauces, in legume soups.

getsemani®

- EXTRA VIRGIN OLIVE OIL OLIVE VARIETY -

The Extra Virgin Olive Oil GETSEMANI is the most precious of the monovarietal line "Grand Cru MOnolivaggio" of the Ricci family.

It originates from the Olivastro cultivar, which represents the link with Oleaster, the wild plant native to the Mediterranean coast.
The Olivastro from which all the other existing varieties have evolved, represents therefore the olive tree par excellence.

In Abruzzo, the Olives, rare and centuries old, now bear few, small fruits that are difficult to harvest because of the size of the plants.
Olive oil productivity is very low.

The color is yellow with green shades, veiled. The scent is fruity, very intense of olive, fragrant. The taste is clean, persistent of olive with hints of sweet almond and herbs. GETSEMANI Extra Virgin Olive Oil is a condiment that can enhance any dish, giving them a note of freshness and inimitable flavor.


TORCULUM®

- extra virgin olive oil GENTILE variety -

TORCULUM EXTRA VIRGIN OLIVE OIL IS A MONOVARIETAL OLIVE OIL FROM THE TORCULUM LINE.
"SINGLE-LIVING GRAND CRU" OF THE RICCI FAMILY.

The evo "TORCULUM" TAKES ITS NAME FROM A LATIN WORD MEANING "PRESS."

… because it is ideally linked to theancient tradition of milling that involves the use of a press to extract oil from olive paste.
Produced with olives of the “Gentile di Chieti” variety, harvested when they have just turned colour (green with a slight brown pigmentation), we obtain an EVO oil with well-defined organoleptic characteristics.

Strong and Gentle” like the land of Abruzzo from which it originates, the oil obtained from this highly prized cultivar, has a very versatile character that makes it an almost universal condiment.

The green colour of the must oil takes on golden hues after some time. It has a fruity, harmonious aroma of olives, is rounded with herbaceous hints and light nuances of apple.

Ideal for those who like a soft presence of this condiment on their dishes, it is perfect on salads where it is exalted with fresh vegetables, on fish dishes where it knows how to be present with discretion, on meat, especially white meat, where it knows how to respect the most delicate flavours, on fresh sauces, preserving its green olive aroma.

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