The Best Idea
ended up in the olive oil
after the olives

SINCE 1989 THE INNOVATION THAT REVOLUTIONIZED
THE WORLD OF EXTRA VIRGIN OLIVE OIL PRODUCTION

AGRUMATO® a concept that shaped the future!

The neologism AGRUMATO® is a registered trademark and identifies both the brand itself and the eponymous production of extra virgin olive and citrus oils by the Ricci family of Lanciano.

Created by visionary minds determined to revolutionize the very essence of a half-known and forgotten product, lemon oil would have disappeared for good, were it not for the insight and passion of the Ricci brothers.

They were the first who understood the extraordinary potential of this product from which the brand AGRUMATO®, owned by the Ricci family of Lanciano, was founded more than 30 years ago.

The Ricci brothers, did not stop with the production of lemon oil and guided by their imagination and combining tradition and innovation they were the first ever, to use other citrus fruits of the Mediterranean production making a complete line of these extraordinary seasonings based on Extra Virgin Olive Oil and Citrus.

ours

don't call it "panettone."
it's much more than that.

" the NEOLOGISM AGRUMATO
is our story,
expressing all our
love of art,
Culture,
the flavours and scents of
Mediterranean "

Francesco G. Maria Ricci

team

Francesco G. Maria Ricci
Lucrezia Maria Ricci
Sante Maria Ricci
Andrea Maria Ricci
Piero D'Urbano

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We are located at Via Santa Giusta, 125 Lanciano (CH)
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    limone

    L’olio Extra Vergine di Oliva al Limone di AGRUMATO® fu il primo, della linea di oli extra vergine di oliva agli agrumi, ad essere stato creato e messo in commercio.
    Si ispira ad un processo di pulizia dei macchinari utilizzati durante la campagna olearia di alcuni frantoiani Abruzzesi, dal quale, i fratelli Ricci di Lanciano, presero ispirazione. 
    Essendo un processo di pulizia di fine campagna olearia, il risultato non era affatto un olio extra vergine di oliva, i fratelli Ricci pero`, ne capirono per primi al mondo il potenziale, cosi dopo anni di prove e studi misero a punto una ricetta segreta creando una linea di altissima qualita` di oli evo agli agrumi.
    I fratelli Ricci furono i primi al mondo a stravolgere gli standard delle produzioni olearie creando l’attuale trend dei condimenti a base di olio evo ed agrumi nel mondo.

    L’olio extra vergine di oliva al Limone di AGRUMATO® si ottiene da limoni  e olive. 

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva e` verde con tonalita` di giallo.

    Il gusto e` ricco dei profumi e delle sfumature aromatiche dei limoni freschi.

    E` ideale da utilizzare a crudo su insalate, cosi` come sul pesce sia cotto che crudo; per la creazione di salse, su yogurt, formaggi freschi, verdure…
    Si puo’ anche utilizzare per cucinare dolci al quale da un profumo ed un sapore ricercato.

    arancia

    L’ olio Extra Vergine di Oliva all’arancia di AGRUMATO® si ottiene da arance e olive. 

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva AGRUMATO® e` verde con leggere tonalita` di arancio.

    Il gusto è davvero sorprendente e ricco dei profumi e delle sfumature aromatiche delle arance utilizzate.

    È eccellente sia con il pesce alla griglia che nei risotti o zuppe tradizionali invernali,
    per esempio risotto alla zucca e taleggio, risotto al tartufo nero o risotto al radicchio e scamorza affumicata; su una zuppa di porro, di lenticchie, di zucca…
    Lo consigliamo anche per dolci da forno, come ciambelloni, biscotti, muffin, dove regala un dolce sapore ed un profumo unico…

    cedro

    L’olio extra vergine di oliva al cedro di AGRUMATO® si ottiene da cedro e olive. 

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva e` di un verde intenso.

    Il gusto e` delicato e vellutato con note aromatiche speziate.

    L’olio Extra Vergine di Oliva al cedro di AGRUMATO®  è il condimento più raro della linea AGRUMATO®. 

    E` l’ideale per condire pesce bianco o crudo, carne bianca, ma anche un semplice risotto, dando loro una nota aromatica piacevole e morbida.
    È anche perfetto per condire insalate, formaggi semi-stagionati o verdure al vapore e crude. Contro ogni aspettativa e` ottimo anche come finitura per il gelato.

    mandarino

    L’olio Extra Vergine di Oliva al Mandarino di AGRUMATO® si ottiene da mandarini e olive. 

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva è principalmente verde, caratterizzato da leggeri toni di arancio.

    Il gusto ineguale e fragrante è ricco dei profumi e delle sfumature aromatiche dei mandarini.

    È delizioso con il risotto agli scampi o il risotto al prosecco e allo stoccafisso, ma anche adatto ad alcuni tipi di carne, come il maiale in agrodolce, per esempio. Ottimo anche con insalate, pate` di fegato, verdure grigliate…
    Inoltre puo’ essere utilizzato per la produzione di prodotti dolciari e da forno, che emanano nell’aria il profumo dei mandarini.

    ARANCIA ROSSA

    L’Olio Extra Vergine di Oliva all’ Arancia Rossa di AGRUMATO® si ottiene da arance rosse e olive.

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva è principalmente verde, ma mostra alcune sfumature gialle con toni di arancione chiaro.

    Il gusto è davvero ineguagliabile, sorprendente e ricco di profumi e sfumature aromatiche.

    L’olio extravergine di oliva all’Arancia Rossa di AGRUMATO® è un ottimo condimento,
    particolarmente indicato con insalate, arrosti, salumi affumicati e formaggi stagionati, come il pecorino.
    Lo consigliamo anche per dolci da forno, dato il suo gusto persistente regalera` ai vostri dolci un sapore e profumo ineguagliabile.

    limone ed erbe

    L’Olio Extra Vergine di Oliva al Limone ed Erbe di AGRUMATO® si ottiene dall’infusione di erbe ed aglio nell’extra vergine di oliva al Limone di AGRUMATO®.

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva è principalmente verde, ma mostra alcune sfumature gialle.

    Il gusto è davvero ineguagliabile, sorprendente. La freschezza del limone accompagnata dale note di aglio e origano creano un’esplosione di sapore unica e rara.

    L’olio extravergine di oliva al Limone ed Erbe di AGRUMATO® e` un versatile ed un ottimo condimento da usare con il pesce alla griglia come tonno o pesce spada,
    ma è eccellente anche con le carni arrosto, per condire le insalate di polpo o le insalate classiche.

    bergamotto

    L’olio Extra Vergine di Oliva al Bergamotto di AGRUMATO® e` frutto della nuova generazione che e` entrata a far parte dell’azienda AGRUMATO®. 

    L’olio extra vergine di oliva al Bergamotto di AGRUMATO® si ottiene da bergamotti e olive. 

    Il colore di quest’olio extra vergine di oliva e` verde intenso con tonalita` di giallo.

    Il gusto e` ricco dei profumi e delle sfumature aromatiche dei bergamotti freschi che ci rimandano alla costa ionica mediterranea.

    E` ideale da utilizzare a crudo su insalate, cosi` come sul pesce sia cotto che crudo; per la creazione di salse, su yogurt, formaggi freschi, verdure grigliate o crude, per condire primi piatti…
    Si puo’ anche utilizzare per cucinare dolci al quale da un profumo ed un sapore ricercato ed intenso.

    lemon

    AGRUMATO®’s Extra Virgin Lemon Olive Oil was the first in the line of citrus extra virgin olive oils to be created and put on the market.
    It was inspired by a process of cleaning the machinery used during the oil campaign by some oil millers in Abruzzo, from which, the Ricci brothers of Lanciano, took inspiration.
    Being an end-of-the-oil-campaign cleaning process, the result was by no means an extra virgin olive oil, the Ricci brothers, however, were the first in the world to understand its potential, so after years of testing and study they fine-tuned a secret recipe, creating a top-quality line of citrus-flavored evo oils.
    The Ricci brothers were the first in the world to upset the standards of oil production by creating the current trend of evo oil and citrus condiments in the world.

    AGRUMATO®’s Extra Virgin Lemon Olive Oil is made from lemons and olives.

    The color of this extra virgin olive oil is green with shades of yellow.

    The taste is rich in the scents and aromatic nuances of fresh lemons.

    It is ideal to use raw on salads, as well as on fish both cooked and raw; for creating sauces, on yogurt, fresh cheese, vegetables…
    It can also be used to cook desserts to which it gives a refined scent and flavor.

    orange

    AGRUMATO®’s Extra Virgin Orange Olive Oil is made from oranges and olives.

    Thecolor of this AGRUMATO® extra virgin olive oil is green with slight orange tones.

    The taste is truly amazing and rich in the aromatic scents and nuances of the oranges used.

    It is excellent both with grilled fish and in traditional winter risottos or soups,
    for example, pumpkin and taleggio cheese risotto, black truffle risotto or radicchio and smoked scamorza risotto; on a leek soup, lentil soup, pumpkin soup…
    We also recommend it for baked desserts, such as doughnuts, cookies, muffins, where it gives a sweet flavor and unique fragrance…

    citron

    AGRUMATO®’s extra virgin citron olive oil is made from citron and olives.

    The color of this extra virgin olive oil is a deep green.

    The taste is delicate and velvety with spicy aromatic notes.

    AGRUMATO®’s Citron Extra Virgin Olive Oil is the rarest condiment in the AGRUMATO® line.

    It is ideal for seasoning white or raw fish, white meat, but also a simple risotto, giving them a pleasant and soft aromatic note.
    It is also perfect for dressing salads, semi-aged cheeses or steamed and raw vegetables. Against all odds, it is also great as a finish for ice cream.

    tangerine

    AGRUMATO®’s Mandarin Extra Virgin Olive Oil is made from mandarins and olives.

    The color of this extra virgin olive oil is mainly green, characterized by light orange tones.

    The uneven and fragrant taste is rich in the aromatic scents and nuances of tangerines.

    It is delicious with risotto with scampi or risotto with prosecco and stockfish, but it is also suitable with certain types of meat, such as sweet and sour pork, for example. Also good with salads, liver pate`, grilled vegetables, etc.
    It can also ‘be used for the production of confectionery and baked goods, which give off the scent of tangerines into the air.

    BLOOD ORANGE

    AGRUMATO® Blood Orange Extra Virgin Olive Oil is obtained by simultaneous cold pressing of fresh blood oranges and olives.

    The color of this AGRUMATO® Extra Virgin Olive Oil is mainly green, but shows some yellow shades with light orange tones.

    The taste is truly incomparable, surprising and rich in aromatic scents and nuances.

    AGRUMATO® Blood Orange Extra Virgin Olive Oil is an excellent condiment,
    particularly indicated with salads, roasts, smoked meats and mature cheeses, such as pecorino.

    lemon and herbs

    AGRUMATO® Extra Virgin Olive Oil with Lemon and Herbs is made by infusing herbs and garlic into AGRUMATO® Extra Virgin Olive Oil with Lemon.

    The color of this extra virgin olive oil is mainly green, but shows some yellow hues.

    The taste is truly unparalleled, amazing. The freshness of lemon accompanied by notes of garlic and oregano create a unique and rare flavor explosion.

    AGRUMATO®’s Lemon and Herb Extra Virgin Olive Oil is a versatile and a excellent condiment to use with grilled fish such as tuna or swordfish,
    but it is also excellent with roasted meats, to dress octopus salads or classic salads.

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